Ortodonti, diş ve çenelerin pozisyon uyumsuzluklarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Çenelerin uygunsuz pozisyonları çocukluk döneminde kullanılan takıp çıkarılabilen ortopedik aygıtlar ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle ilk ortodontik muayene 6- 7 yaş civarında yapılmalıdır. Diş dizilimini sağlamak her yaşta mümkündür ancak erken dönemde tedavi edilmeyen iskeletsel problemlerin çözümü, tel tedavisinin yanı sıra plastik cerrahın gerçekleştireceği halk arasında çene ameliyatı olarak da bilinen ortognatik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir.
Dişlerin genellikle ön yüzeylerine yapıştırılan braket denilen kare şeklinde, küçük, paslanmaz çelik(gri renkli) veya porselen (şeffaf) tutucu parçalar ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri aracılığıyla çapraşık durumdaki dişler ortodontik tedavi ile olması gereken yerlere hareket ettirilir. Gelişen teknoloji ile kişiye özel olarak üretilen braketlerin dişlerin dile bakan arka yüzeyine de yerleştirilmesi mümkündür, bu sayede braket ve teller fark edilmeden dişlerinizdeki çapraşıklık giderilebilmektedir. Ayrıca takıp çıkarılabilen daha az görünür şeffaf plaklar ile tel ve braketler olmaksızın ortodontik tedavi yapılabilir.
Çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesi 6-7 yaş civarında yapılmalıdır. Erken yaşta yapılan ortodontik muayene sayesinde ileride meydana gelebilecek problemler önlenebilir.
Ortodontik tedaviler genellikle 9-12 yaşları arasında süt dişlerinin düşüp daimi dişler sürdüğünde başlamaktadır. Bazı durumlarda daha erken yaşta takıp çıkarılabilen apareyler kullanılarak gelecekte ortaya çıkacak problemler önlenebilir veya şiddeti azaltılarak ilerde yapılacak tedavi kolaylaştırabilir.
Bu apareyler ağrıya sebep olmaz. Birkaç gün içerisinde varlıklarına alışılır.
6-9 ay süre ile düzenli kullanıldığında istenilen düzeltme sağlanır. 6-9 aylık aktif tedaviden sonra bu apareyler koruma amaçlı 6 ay süre ile gece uyurken kullanılır.
Tel tedavisi sağlıklı diş, dişeti ve kemik varlığında her yaşta uygulanabilir.
Her hasta için farklı olmakla birlikte ortalama 1,5-2 sene sürer. Çapraşıklıklığın az olduğu durumlarda daha kısa sürebilir.
Teller ilk takıldığında kısa bir süreliğine hafif bir rahatsızlığa sebep olabilir ancak bu kontrol altına alınabilir bir durumdur ve geçicidir.
5-6 haftada bir kontroller yapılarak teller değiştirilir.
Ortodontik tedavi sonunda teller ve braketler ağrı oluşturulmadan kolaylıkla çıkarılabilir ve dişlerin üzerindeki yapıştırıcılar temizlenir.
Ağız içi kameralarla yapılan taramalar sonucu elde edilen görüntüler üzerinde planlama yapılır ve bu planlamaya göre dişleri hareket ettirecek plaklar üretilir. Hastaların bu plakları düzenli şekilde kullanımı ile düzgün diş dizilimi elde edilir.
Yemekler esnasında şeffaf plaklar hasta tarafından çıkarılır ve rahatlıkla yemek yenir. Yemekten sonra dişler fırçalanarak şeffaf plaklar tekrar hasta tarafından takılır.
Ağız içi kameralarla yapılan taramalar sonucu elde edilen görüntüler üzerinde planlama yapılır. Her dişin iç yüzey formuna uygun şekilde braketler üretilir. Bu tedavide kullanılan teller bilgisayar sistemi ile robotik olarak bükülür ve kullanılır. Bu tedavi yöntemi lingual ortodonti olarak bilinir.
Lingual ortodonti herkese uygulanabilir. Genellikle estetik kaygıları ön planda olan, tel tedavisi gördüğünü saklamak isteyen hastalar tarafından tercih edilir.
• Her yemekten sonra dişler mutlaka düzgün şekilde fırçalanmalıdır.
• Diş araları, braket ve diş teli arası ara yüz fırçaları kullanılarak mutlaka temizlenmelidir.
• Tel tedavisi boyunca randevulara sadık kalınmalıdır.
• Tedavi için gerekli ise apareyler ve lastikler düzenli olarak takılmalıdır.
• Tel tedavisi devam ederken yapışkan gıdalar (şeker, sakız gibi) tüketilmemelidir.
• Sert yiyecekler (çerezler, patlamış mısır, havuç gibi) tüketilmemeli ve tüm yiyecekler küçük lokmalar halinde yenmelidir. İçinde çekirdeği olan yiyeceklerin(zeytin, erik gibi) çekirdekleri çıkartılarak yenmelidir.
• Ön dişlerle ısırma yapılmamalıdır.
Alt ve üst çenenin şekil, yapı, konum ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla uygulanan bir cerrahidir. Çene ameliyatı olarak da bilinir.
Ortognatik cerrahi ihtiyacı olan hastaların tedavisi ortodontist ve plastik cerrah/çene cerrahı iş birliğinde yürütülür. Genel anestezi altında hastane ortamında yapılır. Ameliyat öncesi ve sonrası tel tedavisi ortodontist tarafından yapılırken ameliyat plastik cerrah/çene cerrahi tarafından yapılır.
Bu operasyon ağız içinden yapılır, yüz bölgesine müdahale olmaz. Bu nedenle ameliyat izi de olmaz. Ameliyat sonrası ödem nedeniyle yüzde şişlik oluşsa da bu geçici bir durumdur, kısa süre içinde ödem geçer ve şişlik iner.
Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır.Reklam, tanı ve tedavi içermez.Detaylı bilgi için lütfen hekiminize danışın.
Atatürk Caddesi Mehtap Sokak No:7 ÇERKEZKÖY/TEKİRDAĞ
Çorlu