Diş hekimliğinin temel amaçlarından birisi mevcut dişlerin devamlılığının sağlanarak konuşma, çiğneme, estetik gibi birçok fonksiyon kaybının önüne geçmektir. Dişlerin bu fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri sağlıklı kalmaları ile mümkün olmaktadır. Ancak çürük, darbe, kırık gibi nedenlerden dolayı diş canlılığını yitirirse vücut bu duruma ağrı, şişlik , gibi iltihap belirtileri ile tepki gösterecektir. Vücudun vermiş olduğu bu tepkilerin ortadan kalkması ve yeterli iyileşmenin sağlanması ancak tedavi edilmesi ile mümkün olacaktır. Bundan dolayı etkilenmiş diş dokusunun çeşitli yöntemlerle çıkarılması , kök kanallarının çeşitli maddelerle dezenfekte edilmesi ve uygun maddeler ile doldurulması işlemine kanal tedavisi denilmektedir.
Bu bahsedilen işlemlerin tamamı lokal anestezi denilen ve hissizliği sağlayan maddeler aracılığı ile yapıldığı için tedavi sürecinde ağrı oluşmamaktadır. Ancak ender olarak iltihabın çok ilerlediği durumlarda işlemin başında uyuşma sağlanamasa da bazı özel yöntemler ile yeterli uyuşma sağlanarak ağrısız bir şekilde tedavi gerçekleştirilir.
Tedavi süresi dişin durumuna göre tek seansta veya birkaç seans olacak şekilde planlanabilmektedir.
İyi yapılmış bir kanal tedavisinde başarı oranı %90-95 olduğu tespit edilmiştir. Doğru ağız bakımı ve kontrollerinizi aksatmadığınız takdirde , dişinizin kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Olası bir başarısızlık durumunda ise tekrarlayan tedavi şansı vardır.
Kanal tedavisi ile dişte ağrıya sebep olan etkenler ortadan kaldırılır , bu yüzden kanal tedavisi görmüş diş sıcak soğuk gibi etkenlerden etkilenmez ve mevcut şikayetler ortadan kalkar. Ancak tedavi sonrasında ilk birkaç hafta ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Tedavi yapıldıktan sonra nadiren de olsa şikayetlerin devam ettiği durumlarda tedavinin tekrarı veya çekim düşünülebilir.
Kanal tedavisi tekrarı ( retreatment ) ; kanal tedavisi yapılmış fakat çeşitli nedenlerle iyileşmenin yeterli olmadığı dişlerde , eski kanal dolgusunun çıkarılıp, kök kanallarının yeterli temizliği ve dezenfeksiyonu sağlandıktan sonra kanal dolgusunun tekrar yapılarak , diş ve çevre dokularının eski sağlıklı durumuna döndürülmesini amaçlayan işlemdir. Başarı oranı ilk yapılan tedaviye göre düşük olmakla birlikte, diş çekimine göre daha iyi bir alternatiftir. Tedaviden sonra dişin takip edilmesi önemlidir. Dişin iyileşme durumu hastanın yaşı dişin mevcut durumu gibi birçok nedene bağlıdır. Kanal tedavisi işlemi vakanın durumuna göre , genellikle birkaç seansta bitirilebilir veya dişin durumuna göre seans sayısında artış olabilir.
Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır.Reklam, tanı ve tedavi içermez.Detaylı bilgi için lütfen hekiminize danışın.
Atatürk Caddesi Mehtap Sokak No:7 ÇERKEZKÖY/TEKİRDAĞ
Çorlu