Basit açıklama ile ağız içi teşhis demektir.
Hastaların ilk olarak uğradığı ve muayenelerinin yapıldığı aynı zamanda radyolojik bulguların değerlendirilip tanı ve tedavi planlaması yapılan kliniktir.
Oral diagnoz yapmaktaki asıl amaç hastaların şikayet kaynağının ne olduğunu görmek ve iyi bir planlama ile tüm ağız içi sorunları için planlama oluşturmaktır. Ayrıca birçok sistemik hastalık ağız içinde önemli belirtiler gösterir. Yapılan detaylı ve iyi bir muayene ile sistemik hastalığın erken teşhisi de sağlanmış olur. Ağız içinde sadece çürük dişler ile sağlıksız diş etleri karşımıza çıkmaz. Aynı zamanda eklem, çene kemikleri, tükürük bezleri, dil, yanak ve ağız tabanı ve mukozası kontrol edilmiş olur. Sonucunda bunların herhangi birisinde karşılaşılan sorunlar planlamaya dahil edilir.
Diş hekimliğinde en sık kullanılan dijital radyograflar:
Gününüzde teknolojinin gelişmesi ile çok düşük dozlarda ister tüm çenenin ister sadece istenen bölgenin tomografisini almamız mümkün.
Büyük kistler, tümörler, major cerrahiler, implant uygulamalarının planlandığı vakalar gibi geleneksel görüntüleme tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılan üç boyutlu tomografik görüntüleme tekniğidir.
Diğer radyografilerin aksine bu yöntemde üç boyutlu inleme yapılır. Ekstra olarak enine kesitlerde alınmış olur.Böylece dişlerin ve patalojik oluşumların çevre dişlerle komşulukları üç düzlemde de incelenmiş olur.
Özellikle rutin çok sayıda implant uygulamarında kullanılması endikedir; bu durumlarda yatay yönde kemik kalınlığı, sinüs boşluklarının komşulukları saptanmış olur.
Çekilen üç boyutlu görüntünün anında bilgisayar ortamına aktarılması , hasta dosyasında saklanılması ve hızlı bir şekilde cd olarak basılması en önemli avantajlarındandır.
Ağız içindeki mevcut dişlerin tamamını, gömülü kalmış(sürememiş) dişleri, dişleri çevreleyen kemik dokusunu ve çene kemiğinin tamamını görüntüleyen tekniktir.
Çekilen görüntüler anında bilgisayar ortamına aktarılırken zaman sıkıntısı yaşanmamış olur. İstenildiği takdirde hasta dosyalarında uzun süre saklanabilir. Ve aynı zamanda kolaylıkları arasında görüntü üzerinde detaylandırma, küçültme ve büyütme gibi işlemleri sayabiliriz.
Kullanım alanları olarak; genel ağız muayenesi, gömülü diş çekimi, rezeksiyon, ufak kistler ve basit cerrahi işlemler sıralanabilir. En önemli avantajı hızlı olması ve hastanın aldığı radyasyon miktarının azlığıdır.
Panaromik radyografilerde tespit edilen şüpheli durumlar hakkında küçük alanda daha detaylı görüntü alınması amacıyla kullanılır.
Genellikle ilgili birkaç diş ve bu dişleri çevreleyen kemik dokusunun görüntülenebildiği bir ağız içi görüntüleme tekniğidir.
Görüntü detayı olarak panaromik radyografilere göre üstündür.Kısa ve hızlı olarak işlem sırasında da alınabildiği için pratiktir.
Sefalometrik görüntüler genellikle ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi gereken hastalarda kullanılmaktadır. Kafa ve yüz kemiklerinin büyüklüklerinin, birbirlerine göre duruşlarının değerlendirildiği, boyut olarak başın gerçek büyüklüğüne eşit büyüklükte çekilen özel grafilerdir.
Sefalometrik röntgen cihazı ile ön, arka ve yan pozisyonlarda kafa kemikleri ve yumuşak dokular aynı filmde görüntülenebilmektedir.
Tedavi öncesi tedavi planının hazırlanmasında , tedavi sırasında ve sonrasında tedavi etkilerinin değerlendirilmesinde sefalometrik röntgen alınabilmektedir.
Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır.Reklam, tanı ve tedavi içermez.Detaylı bilgi için lütfen hekiminize danışın.
Atatürk Caddesi Mehtap Sokak No:7 ÇERKEZKÖY/TEKİRDAĞ
Çorlu